Inspiratie voor boeken van de toekomst

Standaard

bookHoeveel weet jij over de geschiedenis van de boekdrukkunst? En wat in de toekomst allemaal mogelijk is? En zou jij (met kinderen) een boek van de toekomst kunnen bedenken?

Om eerlijk te zijn, wisten wij over de achtergrond van het boek nog lang niet alles! In het licht van een nieuwe workshop voor kinderen – “Boeken van de Toekomst” – zijn we er dieper in gedoken. Deze workshop lanceert tijdens de Week van de Mediawijsheid en heeft als doel kinderen dieper te laten nadenken over de rol van boeken, hoe deze zou kunnen veranderen en vooral waarom zij verandering nodig vinden en wat deze dan ongeveer inhoudt. Alles met het devies: de toekomst is wat je er zelf van maakt. Want wie weet staan deze kinderen zelf aan de wieg van nieuwe mediaconcepten!

In de workshop doen we eerst een verkenning van het verleden – bijv blokboeken in China, letterzetten, etc – en werken we naar bewustwording over het heden – bijv. digitalisering van boeken, een boek als speelgoed, het boek als kunstwerk…

Over de toekomst zijn talloze inspirerende filmpjes te vinden!

Wat bij kinderen altijd aanspreekt is een voorbeeld uit Harry Potter, zullen we ooit op deze manier de krant (of een boek) lezen?

IDEO deelde er in 2010 ook hun visie over. “Nelson” legt een sociale en meetbare laag over de content, Coupland helpt met een soort ‘recommended by friends’ functie. Maar vooral interessant is Alice… zij doet de lijn tussen fictie en werkelijkheid vervagen, door de lezer zelf invloed te geven.

Maar dit alles blijft binnen de tablet. En is voor kinderen nog vrij droge stof.

Wat als we verder denken dat dat? Met meer sprekende voorbeelden?

Zoals Play Osmo de ervaring van tablets vergroot naar het gebied daar omheen, met tastbare objecten. Hoe zou dit in de context van lezen toegepast kunnen worden?

Wat dacht je van boeken die energie kunnen opwekken? Daar hebben ze bij Disney al stappen in gemaakt:

Worden onze boeken in de toekomst bijvoorbeeld oprolbare LED schermen of paper tablets?

Wat kinderen hierover denken, weten we pas als we het ze gaan vragen. Wij doen dat voor de eerste keer op 25 november, bij groep 8 van de Teun de Jager school in Schoorl. Op dit blog lees je ook ons verslag!

Wil je deze workshop zelf ook geven? Of ben je geinteresseerd in de uitkomsten ervan? Wil je ons project steunen? Neem contact op met info[at]dromenkroon.nl

Advertenties

Wil je je mening geven? Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s