Je leert niet als een machine. Maar als jezelf. Onderwijs gaat over mensen

Standaard

Onderwijs gaat over het vormen van mensen. Over het voorbereiden op je rol in de maatschappij. En waar ons huidige systeem vooral leidt tot conformiteit, zou er eigenlijk veel meer aandacht moeten komen voor eenieders unieke talenten.

Sir Ken Robinson, een bekende spreker over vernieuwing in het onderwijs, kan deze boodschap niet vaak genoeg benadrukken. We leren niet als machines. Het conformeren naar het huidige schoolsysteem, een vaak klassikale aanpak opgedeeld in vakken, zorgt voor afname van betrokkenheid bij het leren. De stof dringt niet door, want iedereen moet het op dezelfde manier leren.

Er zijn mensen die erin geloven dat o.a. de 21st century skills de heilige graal zijn. Maar verbetering van het onderwijs is natuurlijk een optelsom van veel meer factoren. Volgens Sir Ken Robinson ligt het antwoord in (veel verder) gepersonaliseerd onderwijs.

Heb je zin om even te gaan zitten voor een lezing van deze ‘goeroe’? Zoek eens op Youtube of via TED. Deze lezing kunnen we ook aanraden:

En gepersonaliseerd onderwijs betekent niet perse dat je altijd individueel werkt. In teams leer je van elkaar en heb je toch de kans je eigen talent te ontdekken.

Maar het huidige onderwijs staat er niet altijd voor open. Wij zien het volgende regelmatig gebeuren. Je komt een klas binnen en oppert bijvoorbeeld – in ons geval overigens vrijwel altijd – om in teams te werken. Regelmatig zijn docenten enthousiast, maar het gebeurt ook vaak dat ze vragen stellen over het leereffect.

IMG_1061Lopen een aantal kinderen dan niet gewoon mee met de groep? Halen ze wel de juiste dingen uit de workshop? Nou, goede vraag.

Maar gebeurt dat in de maatschappij dan ook niet? En leert iedereen altijd hetzelfde, ookal werk je uit hetzelfde boek en hoor je hetzelfde praatje van de docent? Geven we deze personen door klassikaal onderwijs de kans hun eigen talenten te ontdekken?

Grotere kans dat kinderen elkaar erop wijzen als iemand niet (goed genoeg) meedoet in het team. Ze zoeken van nature hun rol en stimuleren elkaar een waardige bijdrage te leveren aan het team. Soms met de nodige begeleiding natuurlijk…

Wij geloven Sir Ken wel. Het gaat meestal in kleine stappen en soms nemen we grote. Maar met z’n allen kunnen we het veranderen! Voor nu, maar vooral de toekomst.

Advertenties

Wil je je mening geven? Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s