Toekomst zonder hokjescultuur?

Standaard

De wereld staat op zijn kop. Veel mensen willen het anders. Maar ontwikkelen we op dit moment dan ook een toekomst zonder hokjes? Waar iedereen uitgaat van zijn individuele kracht? Of is dat een utopie?

Screen shot 2014-11-11 at 1.26.19 PMWij waren aanwezig bij LaFutura, een trendwatcherscongres. Daar hadden we met een aantal aanwezigen een mooie discussie over dit onderwerp. De centrale boodschap tijdens het congres was dat de hele wereld op z’n kop staat. In allerlei opzichten zijn mensen niet meer tevreden met hoe de wereld nu is. Het economisch stelsel, de manier waarop we produceren of het resultaat van medialisering en globalisering op bijvoorbeeld ons uiterlijk.

Een van de trendwatchers stelde zelfs dat behoren bij de mainstream onder jongeren iets wordt om je voor te schamen. “Iedereen weet tegenwoordig hoe je mooi kunt zijn, bijvoorbeeld met tips van Instagram.” De kunst wordt dan dus het neerzetten van je eigen stijl. Je eigen aanpak.

Een prachtig voorbeeld dat Palmaerts van Trendwolves noemde is Bliep. Een mobile startup die het volgens hun eigen regels aanpakken.

“Wij hebben een gigantische hekel aan kleine lettertjes en we zijn de telecomtrucs meer dan spuugzat. In samenwerking met jongeren door het hele land proberen wij met *bliep de telecomwereld een stuk eerlijker en transparanter te maken. Met *bliep laten we zien dat het ook anders kan. “

Wij kunnen ons zeker vinden in deze bevindingen: de wereld wordt nu eenmaal in razend tempo anders. De systemen die we hebben bedacht zijn niet in alle gevallen het ‘juiste’ antwoord op hoe we eigenlijk willen leven. In plaats van allemaal automatisch meegaan in de stroom, zien wij ook dat jongeren (en voorlopers) vaker een eigen richting kiezen. Zo zien we dat veel startups van jongeren, tiener-bloggers, jonge mensen met een andere visie, hun ruimte claimen. Zij verwerven zich zo een positie in werelden die voorheen onbereikbaar waren. Mode, telecom, TV, you name it.

Dromenkroon_low-res_0011Dromenkroon heeft als doel kinderen te stimuleren het lef te hebben deze eigen richting (later) voor henzelf te creeeren. Niet bang te zijn voor het onbekende. Gebruik te maken van wat allemaal voor het oprapen ligt. Technologie, media, platforms en tools geven ze de gereedschappen om hun visie te delen in deze (mogelijk) onzekere toekomst. Want de toekomst is wat je er zelf van maakt!

Of al deze ontwikkelingen ook betekenen dat er een einde komt aan hokjescultuur, dat weten we natuurlijk niet. In het bijzonder jongeren vinden het ook prettig ergens bij te horen, ‘blending in’. Ook al doen ze iets tegendraads of nieuws, het is fijn om er kader aan te geven. Al doen tieners soms hard hun best nergens bij te horen, het blijven sociale dieren. Groepsmensen.

Dit gedachten-experiment van vier meiden (2011, “websites voor de toekomst”) is een grappig voorbeeld. Behoorlijk tegendraads, maar je ziet er ook aan af dat ze ook zoeken naar onderlinge connectie. Het samenbrengen van meiden die er ook zo over denken:

Meidenpolitie.nl

De website meidenpolitie.nl is alleen bedacht voor meiden. Op de site kun je onder andere ontdekken hoe het is om bij de politie te gaan werken als meisje. Ook vind je er tips en informatie over veiligheid op straat. Er is binnen de site ruimte voor serieuze informatie, maar ook humor moet een rol spelen volgens de makers. De 4 meisjes die het ontwerp voor de site hebben gemaakt, vinden dat er bijvoorbeeld humoristische tips op moeten staan hoe je ‘stylish’ kunt zijn als politieagente. Denk aan glitteroutfits als uniform, wapens die verstopt zitten in je hoge hakken en een “lekker ding” als bodyguard!

Meidenpolitie1

Veiligbs_2

Dus… een hokjesvrije toekomst is vast een utopie. En de vraag is of dat erg is? Maar het is prachtig om deze ontwikkelingen te aanschouwen. De zoektocht naar nieuwe richtingen. Door innovators, maar vooral ook door jongeren en kinderen. Door mensen die (nog) een open blik hebben. Die manieren zoeken om dezelfde dingen anders aan te pakken in de toekomst. Of nieuwe toepassingen bedenken, die nu snel te prototypen zijn doordat technologie goedkoper is geworden. En ideeen vormen die ontstaan uit het combineren van gebieden, die eerder niets met elkaar te maken leken te hebben. Of vanwege politieke redenen niet bij elkaar zijn gekomen… We leven in een mooie tijd!

Laten we samen de toekomst opnieuw uitvinden!

Advertenties

Wil je je mening geven? Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s